Ιστορικό
Μία από τις προτεραιότητες του ΕΠΑΣΜ από τη στιγμή ίδρυσής του έως σήμερα υπήρξε η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού της Ελλάδας και των Ελλήνων της Ουκρανίας, η ποιοτική κατάρτιση των διδασκόντων την ελληνική γλώσσα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και η ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας με τις χώρες του εξωτερικού με κύρια κατεύθυνση την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ΕΠΑΣΜ είναι το μοναδικό ΑΕΙ στην Ευρώπη (εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο), όπου πάνω από 700 φοιτητές κατά τη διάρκεια 5 ετών σπουδάζουν ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό της Ελλάδας.
Στο ΕΠΑΣΜ λειτουργεί η μοναδική στην Ουκρανία και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας, όπου την ελληνική γλώσσα και τα μαθήματα εξειδίκευσης διδάσκονται από τους καθηγητές των δύο τμημάτων: της Ελληνικής Φιλολογίας και της Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας είναι ο εξέχων επιστήμονας, διδάκτορας φιλολογίας, καθηγητής κ. Βαλέρι Μπουσακώφ. Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Διερμηνείας και Κοσμήτορας της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας είναι μία από τις καλύτερες αποφοίτους του ΕΠΑΣΜ , η κα. Βικτώρια Τσελπάν.
Η Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας αποτελεί επιστημονικό και μεθοδολογικό κέντρο καλλιέργειας και ανάπτυξης της εθνικής παιδείας των Ελλήνων της Αζοφικής και της Ουκρανίας
Επικεφαλής: Υπεύθυνη Ελ. Τμήματος – Dr. Viktoria Chelpan
α)Υποτροφίες:
1995 = 10 θερινές
Όλγα Μπεσσόνοβα [O.Bessonova] –
Σβετλάνα Δομπρίνηνα [S. Dobrynina] – dobrinina_dobrinina@mail.ru
Όλγα Σκουμπασέβσκαγια [O. Skubashevskaya] –
Καρίνα Ουζούν [K. Ozun] –
Ελένη Γκούζ [E. Guz] –
Σεργγκέϊ Ζενίν [S. Zenin] –
Ιουλία Ζαρίτσκαγια [I. Zritskaya] –
Τατιάνα Απάλκοβα [T. Apalkova[ – apalkova@yahoo.com
Σβετλάνα Σοκολόβσκαγια [S. Sokolovskaya] –
Ναταλία Στεπαντσένκο [N. Stepanchenko] –
1996 = 10 θερινές
Όλγα Μπεσσόνοβα [O.Bessonova] –
Σβετλάνα Τσουντίνοβα [S. Chudinova] –
Ρουσλάν Κολοσόφ [R. Kolosov] –
Ιούρη Βολόσιν [Y. Voloshin] – mariupol.university@gmail.com
Οξάνα Εφτέεβα [O. Efteeva] –
Τατιάνα Απάλκοβα [T. Apalkova[ – apalkova@yahoo.com
Βικτόρια Μάλτσεβα [V. Maltseva] – maltsevavita@hotmail.com
Ευελίνα Ριαμπτσένκο [E. Riabchenko] – evelinary@mail.ru
Βαλέριος Τσελπάν [V. Chelpan] –
Όλγα Κονόνοβα [O. Kononova] –vasiliscka@yandex.ru
1997 = 5 θερινές
Μαρίνα Πλάτο [M. Plato] –
Αντωνία Κάσσινα – chasti-rechi@yandex.ru
Ελένη Ασλά [E. Ashla] –
Ειρήνη Μπουρλάκα [I. Burlaka] –
Λύδια Κατρατσίλο [L. Katrachilo] – l.katratsilo@gmail.com
1998 = 7 θερινές
Iουλία Ποτιπάκ [Y. Potipak] – juliapotipak@gmail.com
Βικτόρια Ουπριάνοβα [V. Upriamova ] –
Ιρινα Γκριβνιάκ [I. Gryvnyak ] –
Ιρίνα Μελνιτσούκ [I. Melnichuk] –
Αντωνία Ριπουνόβα [A. Ripunova] –
Άννα Τσουκάνοβα [A. Tsukanova] –
Ιουλία Καρποβά [Y. Karpova] –
2000 = 1 ερευνιτική
Ιουλία Ποτιπάκ [Y. Potipak ] – juliapotipak@gmail.com
2006 = 1 ερευνιτική
Β. Τσελμπαράχ [V. Chelbarakh] – valentinka2004@gmail.com
2007 = 1 ερευνιτική
Ιουλία Ποτιπάκ [Y. Potipak ] – juliapotipak@gmail.com
2009 = 3 θερινές
Μαρίνα Χαταλάχ [M. Khatalakh ] –
Μαρία Χαρά [M. Khara] –
Ιουλία Γιασίροβα [Y. Giasirova ] – juliya_yasirova@ukr.net
2010 = 4 θερινές
Αλεξάνδρα Σιπάκ [A. Sipak] – shchypakolexandra@mail.ru
Βικτόρια Ντζιούμπα [V. Dziuba] –
Αικατερίνη Σόχτα [E.Sokhta] – 01katikaso01@gmail.com
Ειρήνη Κοστένκο [I. Kostenk] –
2011 = 3 θερινές
Αλεξέι Μπιλοζέροβ [A. Bilozerov] – bilozyorov@gmail.com, exxtraz@gmail.com
Μικόλα Λιχονόσοβ [M. Lykhonosov] – nick.pino@mail.ru
Άννα Λιχονόσοβα [A. Lykhonosova] –
2012= 3 θερινές
Αναστασία Κράϊνιγια [A. Kraynyaya] – anastasiya.kraynyaya.93@mail.ru
Σοφία Γκολοβάν [S. Golovan] – fiyaaluv@gmail.com
Ολεξάνδρα Πάρινοβα [O. Parynova] – parinova.olexa@mail.ru
45 θερινές +2 οκτάμηνες+ 1ερευνητική
Σύνολο: 48
Σεμινάρια & Συνέδρια:
Ένας σημαντικός τομέας δραστηριότητας του ΚΠΜ είναι η διεξαγωγή σε συνεργασία με φορείς από το εξωτερικό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στα οποία τίθενται και πρακτικά ζητήματα. Στην έδρα του Πανεπιστημίου διεξήχθησαν αρκετά μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια στα οποία συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, κρατικοί παράγοντες της Ουκρανίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων κρατών.
Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ουκρανία – Ελλάδα: η εμπειρία των φιλικών σχέσεων και οι προοπτικές συνεργασίας» που έλαβε χώρα στο ΚΠΜ το Μάιο του 1996 υπήρξε σπουδαίο βήμα για την ανάπτυξη των ουκρανό – ελληνικών σχέσεων.
Την εξαιρετικά σπουδαία και υπεύθυνη στάση της διοίκησης του ΚΠΜ σε ζητήματα οργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων πιστοποιεί η διοργάνωση του δεύτερου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Ουκρανία – Ελλάδα: ιστορική κληρονομιά και προοπτικές συνεργασίας» που έλαβε χώρα στο ΚΠΜ το Μάιο του 1999.
Σημαντικότατο γεγονός για τη περιοχή του Ντονέτσκ και όλη την Ουκρανία υπήρξε η διεξαγωγή στο ΚΠΜ, το Σεπτέμβριο του 2006, επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Ανοιχτός διάλογος: εξουσία, βιομηχανία και η πολιτική κοινωνία. Η βιώσιμη περιβαλλοντική ανάπτυξη στην Ουκρανία», με συμμετοχή επιφανών προσώπων της ουκρανικής κοινωνίας, γνωστών επιστημόνων, κρατικών παραγόντων, βουλευτών, αντιπροσώπων των οργάνων της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, δημοσιογράφων που ασχολούνται με το πρόβλημα σχεδιασμού κι εφαρμογής οικολογικής πολιτικής στην Ουκρανία.
Το Μάιο του 2007, στο ΚΠΜ, έλαβε χώρα ένα ακόμα διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Ουκρανία (18ο – 21ο αι.)», μια ιδέα του καθηγητή κ. Βάσου Καραγιώργη, διευθυντή του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», το οποίο μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος χρηματοδότησε το συνέδριο.
Στο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Επιστήμη και Παιδεία σ’ ένα Σύγχρονο Πανεπιστήμιο στο Πλαίσιο της Διεθνούς Συνεργασίας», το οποίο διεξήχθη επιτυχώς στις το Μάιο του 2011 στο ΚΠΜ με την ευκαιρία της 20ης εθνικής επετείου της Ουκρανίας, πήραν μέρος πάνω από 300 διακεκριμένοι επιστήμονες, πολιτικοί από τις 15 χώρες του κόσμου με σκοπό τη συζήτηση των προοπτικών αναβάθμισης της εθνικής παιδείας στην Ουκρανία και της ενσωμάτωσης των ουκρανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο χώρο της παγκόσμιας επιστήμης και παιδείας.