Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος για 29η συνεχή χρονιά τα μαθήματα Ελληνικών για τους ξένους υποτρόφους του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ». Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.
Δεκαεννέα αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες από έξι κορυφαία Πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εντατικά μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής του ΑΠΘ, από τις 17.8.2022 μέχρι τις 14.9.2022. Παράλληλα, γνώρισαν τον Ελληνικό πολιτισμό, καθώς ο πρότυπος ολοκληρωμένος κύκλος των μαθημάτων του ΣΝΕΓ περιελάμβανε, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και μία σειρά ακαδημαϊκών διαλέξεων, εικονικές (virtual) επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, στην πόλη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.
Με τους υποτρόφους σπουδαστές των θερινών μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «Ιάσων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 13.09.2022 (μέσω της πλατφόρμας Zoom) συναντήθηκαν και συνομίλησαν ο Δρ. Δημήτρης Φωτιάδης, Επικεφαλής του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» κι η Ομότιμη Καθηγήτρια Άρτεμις Ξανθοπούλου–Κυριακού, Επιστημονική Συντονίστρια του Προγράμματος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μαζί με τους φοιτητές και οι καθηγητές τους από τα αντίστοιχα ξένα Πανεπιστήμια, οι οποίοι υπήρξαν και αυτοί υπότροφοι του «ΙΑΣΟΝΑ» στο παρελθόν, έμαθαν την Ελληνική γλώσσα και με τη συνδρομή του ΑΠΘ καταρτίστηκαν επαγγελματικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπότροφοι παρουσίασαν σε άπταιστα Ελληνικά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τα οποία προέρχονται και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις Πρυτανικές αρχές και τη Διεύθυνση του «ΙΑΣΟΝΑ», καθώς και τη βαθιά τους ικανοποίηση για την πολύτιμη εμπειρία κατά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
«Εντυπωσιάστηκα από την τόσο σωστή ελληνική προφορά σας, αν σας άκουγαν στην Ελλάδα, δεν θα καταλάβαιναν ότι είστε ξένοι», δήλωσε η κα. Ξανθοπούλου-Κυριακού.
«Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια για τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε την Ελληνική γλώσσα και ενδιαφέρεστε για τον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να βλέπουμε νέους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα μας ως μέσο για να στέλνουν τα πολλαπλά μηνύματα φιλίας και ειρήνης στον κόσμο», επισήμανε ο κος. Φωτιάδης, απευθυνόμενος στους φοιτητές και τους συναδέλφους.
*«Πιστεύω, πως τέτοια Προγράμματα είναι πολύ σημαντικά και ωφέλιμα για την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση των λαών. Συμβάλλουν ριζικά στο να υπάρχει διάλογος μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικές γλώσσες και από διάφορες χώρες, που αποτελεί τη βάση για την παγκόσμια ειρήνη», – δήλωσε ο Ιβάν από το Διπλωματικό Πανεπιστήμιο «ΜΓΙΜΟ» της Μόσχας.
*«Έχω το όνειρο να γίνω μεταφραστής, και χάρη στα μαθήματα αυτά, βλέπω πως σε καθημερινή βάση βελτιώνεται και εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό μου. Μέσα σ’ αυτόν τον μήνα, αν και ακούγεται απίστευτο, έχω μάθει εκατοντάδες καινούργιες λέξεις και φράσεις», – μας αποκάλυψε ο Δημήτρης από το Πανεπιστήμιο «Ι. Μέτσνικοβ» της Οδησσού.
*«Χάρη στο Πρόγραμμά σας, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ενδιαφέροντα παιδιά από όλο τον κόσμο και υπέροχες Ελληνίδες καθηγήτριες. Είμαι ακόμα αρχάρια στην Ελληνική γλώσσα, είμαι μόλις 18, αλλά βίωσα μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Κρίμα, που ένας μήνας πέρασε τόσο γρήγορα», – μας εκμυστηρεύτηκε η Ευδοκία από το «Μ.Λομονόσοφ» της Μόσχας.
*«Για μας ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε μια απευθείας επαφή με τους Έλληνες καθηγητές, διότι σπάνια έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε με τους φυσικούς ομιλητές… Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον σημερινό Ελληνικό πολιτισμό: τα τραγούδια, τον κινηματογράφο, τις τέχνες, διότι στην Ουκρανία στα μαθήματα των Ελληνικών, πιο συχνά μιλάμε για αριστουργήματα και όχι για το σύνολο της πολιτιστικής ζωής στην Ελλάδα, την επικαιρότητα και τις πνευματικές ανησυχίες των Ελλήνων», – κατέθεσαν η Αναστασία κι η Ίννα, φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο «Τ. Σεβτσένκο» του Κιέβου.
*****
Το Πρόγραμμα «Ιάσων» συστάθηκε το 1993 από τον αείμνηστο Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας Ιωάννη Καζάζη, με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Τελεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του εκάστοτε Πρύτανη, σήμερα: καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου. Υλοποιείται από ομάδα Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Διδάκτορα Ρωσικής φιλολογίας Δημήτριο Φωτιάδη και επιστημονική συντονίστρια την Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού.
Σήμερα το ΑΠΘ στηρίζει τις Ελληνικές σπουδές σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής. Παράλληλα με την ίδρυση ή την ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, το ΑΠΘ συμβάλλει στη σύσταση ή τον εμπλουτισμό Βιβλιοθηκών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στη φυσιογνωμία του κάθε Τμήματος.
Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα «Ιάσων» έχει προσφέρει την ευκαιρία καλλιέργειας της Ελληνικής Γλώσσας συνολικά σε πάνω από 960 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.