Θεσσαλονίκη, 24/5/2019
Μετά την Επίσημη Τελετή Έναρξης του Αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας, στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τo Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «άνοιξε την αυλαία» των Ελληνο-Ρωσικών πολιτιστικών ανταλλαγών.
Συγκεκριμένα, 8 αριστούχοι φοιτητές από Σχολές του ΑΠΘ, που παρακολουθούν το μάθημα «Ρωσική γλώσσα και πολιτισμός», το οποίο προσφέρει το Πρόγραμμα «Ιάσων», σε συνεργασία με το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ, επισκέφθηκαν και φιλοξενήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Kuban State University), στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας, από τις 13 έως τις 20 Μαΐου 2019.
Τους φοιτητές συνόδευε ο Διδάκτορας της Ρωσικής Φιλολογίας και διδάσκων της Ρωσικής Γλώσσας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Φωτιάδης.
Οι 8 φοιτητές που συμμετείχαν στην αποστολή, αφού προηγουμένως είχαν λάβει υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, ήταν οι:
• Ιωσήφ Γιδιώτης, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
• Δήμητρα Παναγοπούλου, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
• Σωφρονία Εμμανουέλα Χατζηνικολάου, Τμήμα Γεωπονίας
• Σταυρούλα Μάζνη, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
• Νίκη Ξανθοπούλου, Τμήμα Γεωπονίας
• Χρυσή Πατσιά, Τμήμα Φιλολογίας
• Αγγελική Ψωμαδοπούλου, Νομική Σχολή
• Σοφία Γκρέκα, Νομική Σχολή
Παρότι η εκπαιδευτική αποστολή στη Ρωσία πραγματοποιείται εδώ και 4 χρόνια, φέτος η υποδοχή των φοιτητών του ΑΠΘ από το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν ήταν λαμπρή και ιδιαίτερα θερμή, καθώς συνέπεσε με τον εορτασμό του Αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας.
Την ελληνική αποστολή καλωσόρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, Καθηγητής Mikhail Astapov, ο οποίος συζήτησε με τους φοιτητές διάφορα θέματα. Στη συνέχεια, το Πρόγραμμα περιελάμβανε γνωριμία με τις Σχολές και τα Τμήματα Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε διάφορα Εργαστήρια και Επιστημονικά Κέντρα, ενώ συνομίλησαν με Καθηγητές και φοιτητές του ρωσικού Πανεπιστημίου.
Ακολούθησε εντατικό Πρόγραμμα για τη βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων στη Ρωσική μέσω διαλέξεων για την Ιστορία, την Τέχνη και τη Λογοτεχνία. Παράλληλα, το Πρόγραμμα πλαισιώθηκε από πολλά πολιτιστικά δρώμενα. Τέλος, οι φοιτητές συμμετείχαν και σε εκπαιδευτικές εκδρομές στις πόλεις Νοβοροσίσκ και Γκελεντζίκ, στις οποίες υπήρχαν άλλοτε ελληνικές παροικίες που ανθούσαν.
Εντατικό Πρόγραμμα Κατάρτισης στις νέες μεθόδους διδασκαλίας της Ρωσικής, στο ειδικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Κουμπάν για τη Ρωσική ως Ξένη Γλώσσα, παρακολούθησε επίσης και ο Διδάκτορας της Ρωσικής Φιλολογίας και διδάσκων της Ρωσικής Γλώσσας, Δημήτρης Φωτιάδης.
Οι 8 φοιτητές επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη γεμάτοι πλούσιες εντυπώσεις, καθώς, όπως είπαν, «πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία που μας έφερε σε επαφή με τη ρωσική κουλτούρα και τον πολιτισμό, χάρις στο Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ. Για μας αυτή η εμπειρία ζωής αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσουμε την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας».
Το Πρόγραμμα «Ιάσων» συστάθηκε το 1994 με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Από το 2010 και εξής οι υποτροφίες και οι επιμορφωτικές δράσεις στη Ρωσική αποτελούν μέρος του Προγράμματος «Ιάσων», σε ανταπόδοση για την ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής που παρέχει το ΑΠΘ σε ένα δίκτυο 16 Παρευξείνιων πανεπιστημίων επί 25 χρόνια.