Με την αφορμή τη συμπλήρωσή των 100 χρόνων απ τη Μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, τα δυο Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο, διά του Προγράμματος "ΙΑΣΩΝ", και το Μακεδονίας, σε άριστη συνεργασία παρουσίασαν την μουσικό – ποιητική βραδιά, που σας έκανε γνωστά τα ιστορικά και πολιτιστικά όρια του Αργυρού Αιώνα της Ρωσικής τέχνης.
Ο Άργυρος Αιώνας συνιστά μια κορυφαία στιγμή της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της μουσικής, της ζωγραφικής και του θεάτρου στην ιστορία του Ρωσικού πολιτισμού. Αποτελεί μιαν από τις πιο φωτεινές και λαμπρές, και συνάμα τραγικές και σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της Ρωσίας. Χρονολογικά συμπίπτει με τη μετάβαση από το 19ο αιώνα στον 20ο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα στη ρωσική επικράτεια, που έμελλαν να καθορίσουν αποφασιστικά την πορεία του 20ου αιώνα με σημαντικότερο την πάντα αμφιλεγόμενη Ρωσική επανάσταση, ακριβώς 100 χρόνια πριν.
Πρόκειται για την ύψιστη έκφραση της καλλιτεχνικής παραγωγής του 20ου αιώνα. Την ανάπτυξη στις διάφορες τέχνες αυτών των 25-30 χρόνων, η Ρωσία δεν γνώρισε πότε ξανά. Τα έργα του Αργυρού Αιώνα, με τον Blok, Mayakovski, Akhmatova, Mandelstam, Bunin, Andreev, Somov, Kandinsky, Malevich, Skryabin, Rachmaninov και πολλών άλλων, κατέχουν ως και σήμερα κορυφαία θέση στη Ρωσική και όχι μόνο κουλτούρα.
Ο Διδάκτωρ της Ρωσικής Φιλολογίας, διδάσκων της Ρωσικής στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Α.Π.Θ., κύριος Δ. Φωτιάδης, ειδικός μελετητής της λογοτεχνίας του Αργυρού Αιώνα, ετοίμασε μία επιστημονική εισήγηση για το φαινόμενο αυτό, τοποθετώντας μας στο κλίμα και στους προβληματισμούς της εποχής εκείνης.
Στη συνέχεια, οι φοιτητές του Α.Π.Θ. Π. Τυρπάνη – φιλόλογος (Α. Μπλόκ), Ε. Ιωαννίδου- μουσικές σπουδές (Β/ Μπριούσοφ), Ε. Αθανασίου – Οικονομικές Επιστήμες (Γ. Ιβάνωφ), Ε. Χαρατσίδου – φυσικός (Ι. Σεβεριάνιν) παρουσίαζαν μερικά από τα πιο γνωστά ποιήματα των κορυφαίων ποιητών του Αργυρού Αιώνα, όπως οι: Aleksandr Blok, Valery Bryusov, Georgi Ivanov, Igor Severyanin.
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίσε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, ο κ. I. Petrin που ερμήνευσε έργα για πιάνο των Aleksandr Skryabin και Sergei Rachmaninov.
Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Αργυρός αιώνας Ρωσικής λογοτεχνίας" του δημοσιογράφου κ. Κ. Πορτοκάλη.