Το 2019, ως γνωστό, έχει ανακηρυχθεί ως Αφιερωματικό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας Ελλάδας και Ρωσίας. Στο πλαίσιο της εν λόγω ανακήρυξης οι δύο χώρες μοιράζονται πληθώρα κοινών σημείων επαφής και ένα εξ αυτών ανήκει στην πνευματική ποίηση. Το σημαντικό τμήμα του σώματος θρησκευτικής ποιητικής παραγωγής των Ρώσων ποιητών βασίζεται στην βυζαντινή λειτουργική κληρονομιά.
Με αφορμή αυτήν την πνευματική σύμπλευση, επομένως, γεννήθηκε η πρωτοβουλία διεξαγωγής της ιστορικό-λογοτεχνικής βραδιάς «Το Άγιο Όρος στη ρωσική ποίηση» υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. Ο εμπνευστής της ιδέας υπήρξε ο Παναγιώτης Τσατσανίδης, ιστορικός, Διδάκτωρ Ιστορίας, συγγραφέας του βιβλίου για το Ρωσικό μοναχισμό στο Άγιο Όρος. Μεταξύ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης υπήρξε ο Δημήτριος Φωτιάδης, Διδάκτωρ Ρωσικής Φιλολογίας, Διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς απαγγέλθηκαν έργα στη Ρωσική γλώσσα, αφιερωμένα στο Άγιο Όρος, στα ιερά του κειμήλια και στις παραδόσεις του, δημιουργοί των οποίων είναι τόσο φημισμένοι όσο και άγνωστοι, για το ευρύ κοινό, ποιητές. Η εικόνα του πνευματικού κέντρου του Ορθοδόξου μοναχισμού, που αναδύεται μέσα από το πρίσμα της προσωπικής αντίληψης των ποιητών, προσέφερε την πολιτιστική και θρησκευτική απόλαυση στους παραβρισκόμενους στην βραδιά.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν οι φοιτητές του Α,.Π.Θ., που μαθαίνουν την Ρωσική γλώσσα στο Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ».