Θεσσαλονίκη, 21/2/2020
Για την εκτός των συνόρων προώθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 19 Φεβρουαρίου 2020, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό».
Ο κ. Αναστασιάδης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε πως, «το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» του ΑΠΘ, που σχεδίασε, οργάνωσε και διευθύνει, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης και στηρίζει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί έχει στόχο την διατήρηση, διάδοση και προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και των Ελληνικών σπουδών σε Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής».
Ύστερα από πρόσκληση, μίλησαν τόσο ο καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του ΑΠΘ, όσο και ο Καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
«Έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο ως Πανεπιστήμιο, όσο και ως χώρα. Πέρα από την επένδυση στις επιστήμες μηχανικών, σε επιστήμες βιολογίας, έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις ανθρωπιστικές επιστήμες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ενημερώνοντας την Επιτροπή για τη σημαντική διεθνή διάκριση του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και τις διεθνείς συμφωνίες του Πανεπιστημίου με επίκεντρο την προώθηση των Ελληνικών σπουδών.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, αναφερόμενος στον «ΙΑΣΩΝΑ» επισήμανε τη σημασία του Προγράμματος, που αφορά τις συνεργασίες με Παρευξείνια Πανεπιστήμια, τόσο για το Αριστοτέλειο όσο και για τη χώρα, καθώς οι υπότροφοί του αποδεικνύονται πρεσβευτές της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού στις χώρες τους. «Ο «ΙΑΣΟΝΑΣ» αποτελεί βασικό μοχλό διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας, όχι μόνο λεκτικά ή γραμματικά, αλλά αφορά σε μία συνένωση πολιτιστική και κοινωνική των λαών των Παρευξείνιων χωρών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου Ρώσος φοιτητής στην Ελλάδα, στη λήξη των σπουδών του, απήγγειλε «Η Πατρίδα μας» του Γ. Δροσίνη σε άπταιστα ελληνικά. Αυτόν τον άνθρωπο να τον χειροκροτήσει κανείς είναι λίγο, γιατί θα γυρίσει και θα μεταφέρει όχι το “ειμί, ει, εστί”, αλλά την ουσία και τη δύναμη της διαχρονικής και διαπολιτισμικής σύνδεσης των λαών», ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ο κ. Καζάζης, εξήγησε πως το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «εδώ και 25 χρόνια έχει στενή συνεργασία με το ΑΠΘ διά μέσου του «ΙΑΣΟΝΑ». Τροφοδοτείται και συνεργάζεται με τη Φιλοσοφική Σχολή σε όλο το φάσμα δράσεών της και με το Σχολείο της Νέας Ελληνικής, για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας».
«Δεκαέξι εστίες ελληνομάθειας έχουν αναπτυχθεί από τον «ΙΑΣΟΝΑ» σε Πανεπιστήμια των Παρευξείνιων χωρών, μεταπτυχιακά και διδακτορικά εκπονούνται από εκατοντάδες ξένους φοιτητές, που σπουδάζουν την Ελληνική γλώσσα. Η ελληνική γλώσσα με την οικουμενικότητά της γίνεται διαβατήριο εξωστρέφειας για το ΑΠΘ, ακτινοβολώντας την αξία του σε διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον», – τόνισε ο κ. Καζάζης