Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος για 30η συνεχή χρονιά τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ». Διαδικτυακή συνάντηση με τους δέκα εννέα υποτρόφους σπουδαστές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024.
Δεκαεννέα αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες από εννέα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εντατικά μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής του ΑΠΘ, από τις 24.6.2024 μέχρι τις 23.7.2024. Παράλληλα, γνώρισαν τον Ελληνικό πολιτισμό, καθώς ο πρότυπος ολοκληρωμένος κύκλος των μαθημάτων του ΣΝΕΓ περιελάμβανε, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και μία σειρά ακαδημαϊκών διαλέξεων, εικονικές (virtual) επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, στην πόλη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μαζί με τους φοιτητές και οι καθηγητές τους από τα αντίστοιχα ξένα Πανεπιστήμια, οι οποίοι υπήρξαν και αυτοί υπότροφοι του «ΙΑΣΟΝΑ» στο παρελθόν, έμαθαν την Ελληνική γλώσσα και με τη συνδρομή του ΑΠΘ καταρτίστηκαν επαγγελματικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπότροφοι παρουσίασαν σε άπταιστα Ελληνικά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τα οποία προέρχονται και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις Πρυτανικές αρχές και τη Διεύθυνση του «ΙΑΣΟΝΑ», καθώς και τη βαθιά τους ικανοποίηση για την πολύτιμη εμπειρία κατά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
«Εξεπλάγην …ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα το υψηλό επίπεδο γνώσης και ομιλίας και έκφρασης της Ελληνικής γλώσσας που άκουσα, τόσο από τους παλαιότερους αποφοίτους (νυν καθηγητές), όσο και από τους νεότερους φοιτητές. Θέλω να τονίσω, ότι υποστηρίζουμε την διάδοση της Ελληνικής όχι μόνο για εθνικούς λόγους, το υποστηρίζουμε κυρίως για λόγους πολιτιστικούς…» , δήλωσε ο κύριος Φείδας, και συμπληρώνοντας επισήμανε πως «…αυτού του είδους δράσεις οι οποίες βασίζονται στον πολιτισμό ουσιαστικά, συμβάλλουν ριζικά στην συνύπαρξη μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, ασχέτως των προβλημάτων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις». Ολοκληρώνοντας δήλωσε «… πως ο «ΙΑΣΟΝΑΣ» και στο μέλλον θα έχει την πλήρη στήριξη της Διοίκησης του Α.Π.Θ.».
Με τους υποτρόφους σπουδαστές των θερινών μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «Ιάσων» συναντήθηκε και συνομίλησε εκτός από τον Πρύτανη και ο Επικεφαλής του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» Δρ. Δημήτρης Φωτιάδης.
«Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια που σήμερα ο «ΙΑΣΩΝ» γίνεται 30 ετών. Το 1994, δυο φωτισμένοι καθηγητές του Α.Π.Θ., ο Γιάννης Καζάζης και η Άρτεμης Ξανθοπούλου – Κυριακού οραματίστηκαν, σχεδίασαν και άρχισαν να υλοποιούν το Πρόγραμμα με το όνομα «ΙΑΣΩΝ». Καθόλου τυχαίο όνομα, διότι σκέφτηκαν να επιστρέψουν «το Χρυσόμαλλο Δέρας» – σε μορφή Ελληνικής γλώσσας, στην πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού, που υπήρξε ο Εύξεινος Πόντος. Οι λέξεις – καινοτομία και εξωστρέφεια ακόμα δεν είχαν μπει τότε, τόσο βαθιά στο λεξιλόγιό μας, όμως αυτοί οι άνθρωποι μας παρουσίασαν στην πράξη τη σημασία των λέξεων αυτών. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να βλέπουμε νέους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα μας ως μέσο για να στέλνουν τα πολλαπλά μηνύματα φιλίας και ειρήνης στον κόσμο», επισήμανε ο κος. Φωτιάδης, απευθυνόμενος στους φοιτητές και τους συναδέλφους.
Το Πρόγραμμα «Ιάσων» συστάθηκε το 1993 από τους αείμνηστους Καθηγητές του Α.Π.Θ. φιλόλογο Ιωάννη Καζάζη και ιστορικό Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Και από το 1994 άρχισε να υλοποιείται. Τελεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του εκάστοτε Πρύτανη, σήμερα: καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα. Υλοποιείται από ομάδα Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με Επικεφαλής τον Διδάκτορα Ρωσικής φιλολογίας Δημήτριο Φωτιάδη.
Σήμερα το ΑΠΘ στηρίζει τις Ελληνικές σπουδές σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής. Παράλληλα με την ίδρυση ή την ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, το ΑΠΘ συμβάλλει στη σύσταση ή τον εμπλουτισμό Βιβλιοθηκών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στη φυσιογνωμία του κάθε Τμήματος.
Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα «Ιάσων» έχει προσφέρει την ευκαιρία καλλιέργειας της Ελληνικής Γλώσσας συνολικά σε πάνω από 1035 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.