Διάδοση Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στις Παρευξείνιες περιοχές

Καταχωρήθηκε από iason on Τετ, 05/16/2012 - 16:00

Θεσσαλονίκη, 29/8/2011

 

Συνάντηση με τους υποτρόφους σπουδαστές των Θερινών Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ. είχε ο Πρύτανης,  Καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος, σήμερα, Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011 και ώρα 14.00, στην Αίθουσα της Συγκλήτου, στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ.

30 αριστούχοι φοιτητές από 10 συμβεβλημένα πανεπιστήμια, ζουν ήδη στις φοιτητικές εστίες και σπουδάζουν εντατικά, από τις 16/8/2011 έως και τις 15/9/2011, την ελληνική γλώσσα στο Σχολείο της Νέας Ελληνικής του Α.Π.Θ., ενώ ταυτόχρονα μυούνται στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς το πρότυπο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» περιλαμβάνει, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και έναν κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους, λαϊκούς χορούς, εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι φοιτητές ευχαρίστησαν θερμά τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. για τη στήριξη που τους παρέχουν τόσο στις σπουδές όσο και στη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί από το 1993 υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την επίβλεψη του Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή  Ιωάννη Μυλόπουλο,  και εκτελείται από ομάδα Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με επικεφαλής τον Καθηγητή Ι.Ν. Καζάζη και συντονίστρια την Καθηγήτρια Ιστορίας Α. Ξανθοπούλου – Κυριακού.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» αποτελεί μιαν οξυδερκή παρέμβαση του Α.Π.Θ. σε μια εποχή ανακατατάξεων στην ευαίσθητη για τα συμφέροντα του ελληνισμού παρευξείνια περιοχή. Αντικείμενο της παρέμβασης αυτής είναι η σύναψη επίσημων διαπανεπιστημιακών συμφωνιών του Α.Π.Θ. με επίλεκτα παρευξείνια πανεπιστήμια που διαθέτουν ή θέλουν να αναπτύξουν ελληνικές σπουδές.

Σήμερα το Α.Π.Θ., μέσω του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», στηρίζει τις Ελληνικές σπουδές σε 15 περίπου Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής, για να ιδρύσουν, Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που λειτουργούν ως μικρές και ευέλικτες ακαδημαϊκές μονάδες. Επίσης, ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα Τμήματα, ούτως ώστε να παρέχουν πλήρες ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών και τίτλο σπουδών επίσημα αναγνωρισμένο στις χώρες τους.

Το Α.Π.Θ., αφού εξετάσει όλες τις προϋποθέσεις και υπογράψει διαπανεπιστημιακές συμφωνίες, αγοράζει και αποστέλλει Βιβλιοθήκες Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια, δίνει υλικοτεχνική υποστήριξη, κατάλληλη για τη φυσιογνωμία του κάθε τμήματος. Η ομάδα εργασίας παρακολουθεί συνεχώς και ανανεώνει την εφαρμογή των συμφωνιών. Μικτές ερευνητικές ομάδες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες ενθαρρύνονται από το Α.Π.Θ. να μελετούν το ελληνικό ιστορικό παρελθόν στις σημαντικές αυτές για τον ελληνισμό χώρες.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη σημερινή συνάντηση.

Φωτογραφίες 0065, από αριστερά προς δεξιά: Δημήτρης Φωτιάδης, Α. Ξανθοπούλου – Κυριακού, Αθανασία Τσατσάκου και Ι.Ν. Καζάζης.

0041: οι υπότροφοι σπουδαστές του προγράμματος. Καθισμένοι, από αριστερά προς δεξιά: Δημήτρης Φωτιάδης, Α. Ξανθοπούλου – Κυριακού, Αθανασία Τσατσάκου και Ι.Ν. Καζάζης.