Εκδηλώσεις

Διεθνής Διαπανεπιστημιακός Φοιτητικός Διαγωνισμός Απαγγελίας Ποίησης

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Παρ, 11/27/2020 - 12:07

Μεγάλη επιτυχία φοιτητικής ομάδας του Α.Π.Θ. στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποιητικής Απαγγελίας.Δύο ατομικά βραβεία στα χέρια των φοιτητών μας.

Μουσικό – ποιητική βραδιά "Ω, Ελλάς! Όνειρο ψυχής μου!"

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Τρί, 11/26/2019 - 11:56

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ.  με αφορμή την ανακήρυξη του «Αφιερωματικού Έτους 2019 / 20 Γλώσσας και Λογοτεχνίας: Ελλάδας — Ρωσίας» και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη στις 20 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε μια μουσικό –  ποιητική βραδιά, στην οποία "παντρέψαμε" την έξοχη μουσική των Ελλήνων συνθετών και γνωστά ποιήματα κορυφαίων Ρώσων ποιητών εμπνευσμένων από τη

Παρουσίαση Βιβλίου "Ματωμένος Ήλιος" Σοφίας Γκρέκα

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Παρ, 10/11/2019 - 08:52

      Με εξαιρετική επιτυχία έγινε η παρουσίαση βιβλίου «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΗΛΙΟΣ». Θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση των  Εκδόσεων «Πηγή»  για την  παρουσίαση του βιβλίου της φοιτήτριας  Νομικής του Α.Π.Θ.  Σοφίας Γκρεκά . Στην κατάμεστη αίθουσα του  Cafe «Θέατρο»  στο  Βασιλικό θέατρο με φόντο ένα μαγευτικό  ηλιοβασίλεμα πάνω  από το Θερμαϊκό το κοινό είχε την ευκαιρία να   γνωρίσει από  κοντά τη συγγραφέα.

«Τοτάλνι ντικτάντ» στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Παρ, 04/19/2019 - 14:39

Στις 13 Απριλίου του 2019 στη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα ένα σημαντικό γεγονός για όσους γνωρίζουν ή μαθαίνουν τη Ρωσική γλώσσα. Η πόλη μας για δεύτερη συνεχή φορά συμμετείχε στην παγκόσμια δράση "Total Dictation"

Ιστορικό-λογοτεχνική βραδιά «Το Άγιο Όρος στη Ρωσική ποίηση»

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Δευ, 03/18/2019 - 09:31

     Το 2019, ως γνωστό,  έχει ανακηρυχθεί ως Αφιερωματικό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας Ελλάδας και Ρωσίας. Στο πλαίσιο της εν λόγω ανακήρυξης οι δύο χώρες μοιράζονται πληθώρα κοινών σημείων επαφής και ένα εξ αυτών ανήκει στην πνευματική ποίηση. Το σημαντικό τμήμα του σώματος θρησκευτικής ποιητικής παραγωγής των Ρώσων ποιητών βασίζεται στην βυζαντινή λειτουργική κληρονομιά.

«Τοτάλνι ντικτάντ» στη Θεσσαλονίκη

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Παρ, 06/15/2018 - 14:17

         Για πρώτη φορά φέραμε στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιήσαμε την εθελοντικού χαρακτήρα δράση «Τοτάλνι ντικτάντ» (Γενική υπαγόρευση).230 000 άνθρωποι, σε 1021 πόλεις και σε 76 χώρες – αυτός είναι ο φετινός απολογισμός της Γενικής υπαγόρευσης.

«Ευαγγέλιο του Ντοστογιέφσκι».

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Παρ, 06/15/2018 - 12:08

          Το Ίδρυμα "Αναγέννηση του Tobolsk" έχει πραγματοποιήσει ένα μοναδικό και εξαιρετικά τολμηρό έργο - δημιουργώντας ένα αριστούργημα της βιβλιακής τέχνης – έφτιαξε ένα πανομοιότυπο αντίγραφο του Ευαγγελίου με τις σημειώσεις του συγγραφέα, αποκωδικοποιημένες από τους εκδότες. Το έργο συμπληρώνεται από δυο τόμους με σχόλια κορυφαίων σύγχρονων μελετητών του έργου του Ντοστογιέφσκι. Το περιεχόμενο αλλά και το ίδιο το εγχείρημα της έκδοσης ενέχουν βαθιά σημασία.

Εκπαιδευτική εκδρομή για τους φοιτητές, που παρακολουθούν το μάθημα «Ρωσική γλώσσα και πολιτισμός» του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ»

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Τρί, 06/12/2018 - 09:20

     Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Εκπαιδευτική εκδρομή με την οποία, ολοκληρώνετε ο κύκλος σπουδών για τους φοιτητές, που παρακολουθούν το μάθημα «Ρωσική γλώσσα και πολιτισμός» που οργανώνει εδώ και οκτώ συναπτά χρόνια το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» σε συνεργασία με το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του Α.Π.Θ. 

Μουσικό – ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Αργυρό Αιώνα της Ρωσικής τέχνης

Καταχωρήθηκε από fotiadid on Δευ, 04/16/2018 - 13:27

Με την αφορμή τη συμπλήρωσή των 100 χρόνων απ  τη Μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και στο πλαίσιο των  πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Γενικού  Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη  Θεσσαλονίκη, τα δυο Πανεπιστήμια της  Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο, διά του  Προγράμματος "ΙΑΣΩΝ", και το Μακεδονίας, σε  άριστη συνεργασία παρουσίασαν την μουσικό –  ποιητική βραδιά, που σας έκανε γνωστά τα  ιστορικά  και πολιτιστικά όρια του Αργυρού Αιώνα  της Ρωσικής τέχνης.

Ο Άργυρος Αιώνας συνιστά μια κορυφαία στιγμή  της  λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της μουσικής, της  ζωγραφικής και του θεάτρου στην ιστορία του  Ρωσικού πολιτισμού. Αποτελεί μιαν από τις πιο  φωτεινές και λαμπρές, και συνάμα τραγικές και  σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της Ρωσίας.  Χρονολογικά συμπίπτει με τη μετάβαση από το 19ο  αιώνα στον 20ο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου  συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα στη ρωσική  επικράτεια, που έμελλαν να καθορίσουν  αποφασιστικά την πορεία του 20ου αιώνα με  σημαντικότερο την πάντα αμφιλεγόμενη Ρωσική  επανάσταση, ακριβώς 100 χρόνια πριν.

Πρόκειται για την ύψιστη έκφραση της καλλιτεχνικής παραγωγής του 20ου αιώνα. Την ανάπτυξη στις διάφορες τέχνες αυτών των 25-30 χρόνων, η Ρωσία δεν γνώρισε πότε ξανά. Τα έργα του Αργυρού Αιώνα, με τον Blok, Mayakovski, Akhmatova, Mandelstam, Bunin, Andreev, Somov, Kandinsky, Malevich, Skryabin, Rachmaninov και πολλών άλλων, κατέχουν ως και σήμερα κορυφαία θέση στη Ρωσική και όχι μόνο κουλτούρα.

Ο Διδάκτωρ της Ρωσικής Φιλολογίας, διδάσκων της Ρωσικής στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Α.Π.Θ., κύριος Δ. Φωτιάδης, ειδικός μελετητής της λογοτεχνίας του Αργυρού Αιώνα, ετοίμασε μία επιστημονική εισήγηση για το φαινόμενο αυτό, τοποθετώντας μας στο κλίμα και στους προβληματισμούς της εποχής εκείνης.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές του Α.Π.Θ. Π. Τυρπάνη – φιλόλογος (Α. Μπλόκ), Ε. Ιωαννίδου- μουσικές σπουδές (Β/ Μπριούσοφ), Ε. Αθανασίου – Οικονομικές Επιστήμες (Γ. Ιβάνωφ), Ε. Χαρατσίδου – φυσικός (Ι. Σεβεριάνιν) παρουσίαζαν μερικά από τα πιο γνωστά ποιήματα των κορυφαίων ποιητών του Αργυρού Αιώνα, όπως οι: Aleksandr Blok, Valery Bryusov, Georgi Ivanov, Igor Severyanin.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίσε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, ο κ. I. Petrin που ερμήνευσε έργα για πιάνο των Aleksandr Skryabin και Sergei Rachmaninov.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Αργυρός αιώνας Ρωσικής λογοτεχνίας" του δημοσιογράφου κ. Κ. Πορτοκάλη.